Agile

Er zijn veel manieren om een proces in goede banen te leiden. Lijnmanagement en projectmanagement zijn de meest bekende vormen. Ook bij MSSNGLNK hebben we daar uitstekende ervaring mee.

Toch hebben we in deze tijd een duidelijke voorkeur voor agile. De meer traditionele werkwijzen draaien altijd om controle, van met name planning en budget. Maar in het digitale domein blijkt dat elke keer een illusie. Meestal omdat de derde lijn van de duivelse driehoek, de scope, zich niet laat temmen. Hoe harder de worsteling om controle te krijgen, hoe groter de teleurstelling. Ook u, lezer, zult die teleurstelling al hebben meegemaakt. Het resultaat werd er niet beter van, noch de relaties of de winstmarge.

Accepteer onzekerheid

Agility betekent letterlijk ‘beweeglijk’, de vrijheid om elke kant op te gaan die je maar wilt, wanneer je maar wilt. Zonder exact te weten waar je uitkomt. In professionele organisaties is dat nog wel eens lastig. Ze hebben zichzelf vastgelegd aan kettingen van procedures en controles.

Hoe krijg je de mindset die nodig is om van stilstand weer vooruitgang te maken? Die onzekerheid accepteert en verandering toestaat, en die kan voelen als een verlossing?

Verwar agile overigens niet met scrum, al hebben beide wel met elkaar te maken. Welke uitvoering ook past in uw specifieke situatie, het is altijd mogelijk om opnieuw controle te krijgen. Op een heel andere manier dan u waarschijnlijk gewend was en soms verrassend eenvoudig. Dat is nou precies de bedoeling. En dat draagt wel degelijk bij aan een goed resultaat.